Skip to content Skip to footer

Bog z nami

29.00

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40320 Kategorija: Product ID: 27273

Opis

Filozofski razmislek ob soočanju z grozotami druge svetovne vojne
Semjon Frank je svoje delo Bog z nami napisal leta 1941, v grozljivem času samopašnosti peklenskih sil na zemlji, sredi nepredstavljivih grozot svetovne vojne, ko je živel v popolni osami. To je avtorjeva zadnja knjiga, ki je hkrati tudi najbolj osebnoizpovedna.
Filozof, ki v svojem opusu dosledno razvija temeljno idejo ruske religiozne filozofije, idejo vseedinosti, v knjigi Bog z nami prestopi meje čiste filozofije in prevzame jezik bogoslovja. V prvi meditaciji (Kaj je vera?) opisuje temelje krščanstva in dokazuje, da je vsa njegova vsebina pravzaprav utemeljena na religiozni izkušnji, na živem »druženju z Bogom«. Filozof razlikuje med dvema oblikama vere, med vero kot zaupanjem ter vero kot gotovo, zanesljivo vednostjо, in pokaže, da tudi zaupanje v avtoriteto predpostavlja doživljanje slednje kot nekoga, ki dejansko izreka resnico o Bogu. Po Franku torej vera v avtoriteto ni slepo zaupanje, ampak temelji na veri kot vednosti, na živi religiozni izkušnji. V drugi meditaciji (Paradoksalna resnica krščanstva) filozof razmišlja o krščanstvu kot religiji ljubezni, o neločljivi edinosti asketizma in ljubezni v krščanski zavesti, ter razbira pojem trpljenja na področju religioznega nauka in njegov pomen v kulturnozgodovinskem razvoju človeštva. V zadnjem delu knjige (Resnica kot pot in življenje. Udejanjenje vere) Frank razmišlja o tem, kakšno je oziroma kakšno bi moralo biti duhovno življenje in delovanje kristjanov v svetu.

Semjon Frank (1877–1950) je po soglasnem mnenju poznavalcev religiozne misli eden najpomembnejših in najbolj sistematičnih ruskih religioznih filozofov 20. stoletja. Rojen je bil v judovski družini, leta 1912 pa se je spreobrnil v krščanstvo. V slovenščini lahko beremo njegovo delo Nedoumljivo, ontološki uvod v filozofijo religije, omeniti pa velja še deli Der Gegenstand des Wissens (Predmet znanja), za katero je leta 1916 prejel magisterij, ter Človekova duša (1917).

  • obseg: 336 strani 
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava