Skip to content Skip to footer

Huda pravda

20.00

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40586 Kategorije: , , , Product ID: 27863

Opis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pisatelj Lojze Ilija je v slovenski javnosti skoraj neznano ime. Verjetno tudi zato, ker je dolga desetletja veljal za prepovedanega avtorja, saj je v drugi svetovni vojni pripadal domobranskim enotam, pred tem je deloval kot pravnik in časnikar. Šele v emigraciji se je razvil v pisatelja, ki je svoje izkušnje iz domobranstva uporabil za pisanje romanov, iz katerih bralec dobi vpogled v samo jedro domobranske vojske. Roman »Huda pravda«, ki je izšel leta 1970 in ga je ponatisnila založba Nova obzorja, tako odpira vrata v svet, ki nam je bil morda doslej neznan.

Lojze Ilija se je rodil 1905. v Spodnjem Brniku pri Cerkljah na Gorenjskem, maturiral v Škofovih zavodih v Šentvidu nad Ljubljano. Vstopil je v bogoslovje, kjer je bil nekaj semestrov, nato je študiral pravo, ki ga je dokončal. Nekaj let je bil urednik Slovenca za domačo politiko, potem je vstopil v odvetniško pisarno dr. Albina Šmajda v Radovljici, tik pred vojno pa je opravil odvetniški izpit. Z vojno se je z Gorenjskega umaknil v Ljubljano. Pozneje je vstopil v domobranstvo, maja 1945 pa odšel v begunstvo in živi zdaj z družino v Caracasu (Venezuela), kjer je zaposlen kot knjigovodja.
Pisal je že kot dijak v zavodski list, pozneje v bogoslovnega, kot visokošolec pa v Stražo v viharju. Kot urednik Slovenca je napisal večkrat tudi kaj leposlovnega v list, zlasti plastične opise domačih navad. Vse do petdesetega leta ni podpisoval svojega literarnega drobiža.
1958. je pri Mohorjevi v Celovcu izdal prvo knjigo Domače zgodbe, nato pa folklorno povest Gospod Šimen.
Huda pravda je povest iz domobranskega življenja na postojanki nekje v Sloveniji v času binkošti 1944 do maja 1945, v dobi najusodnejših odločitev. Je prva slovenska domobranska povest. Kot pravnik je pisatelj od vseh strani osvetlil postanek in smisel slovenskega domobranstva in njegovo usodo, ko je kot nepremagana vojska po sklepih svetovne politike moralo odložiti orožje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 400 strani
  • format: 15,5 x 21,5 cm
  • mehka vezava z zavihki