Skip to content Skip to footer

Prazniki v potezi in besedi

27.50

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40227 Kategorija: Product ID: 27072

Opis

Umetniški sprehod skozi praznike cerkvenega leta
Trije umetniki – slikar, umetnostni kritik in pesnik – nas s trojčkom umetniških podob, zapisov ob njih in pesmi vodijo skozi praznike cerkvenega leta in vsak na svoj način osvetljujejo njihovo obredno vrednost. Pesmi Jožeta Snoja iz cikla Confessio odzrcaljajo grafike Janeza Bernika iz mape Katharsis, ki jih kratka razmišljanja umetnostnega zgodovinarja Milčka Komelja umeščajo v naš prostor-čas.
Ideja za to trojnost se je porodila znamenitemu ljubljanskemu župniku Janezu Pogačniku, ki je v Trnovem v letih od 1979 do 2003 urejal, prenavljal in lepšal »svojo« cerkev znotraj in zunaj. Podoba posebnega župnika, po Ljubljani največkrat videnega v civilu in s kolesom, je bila vsem dobro znana. Zbližal se je s številnimi umetniki, kulturniki, znanstveniki, pomladnimi politiki in drugimi izobra­ženci, ki so se udeleževali njegove vsakoletne maše za umetnike na Prešernov praznik in večerne maše za domovino ob prazniku dneva državnosti, kateri je vselej sledil veličasten kres na župnijskem vrtu. Vseskozi si je prizadeval z literarnimi večeri, razstavami, predavanji, razpravami in drugimi kulturnimi prireditvami približati umetnost oltarju in oltar umetnosti.
Leta 1999 se je lotil svojega največjega in najbolj drznega projekta in k njegovi uresničitvi povabil umetnike in prijatelje iz kroga Nove revije. V prenovljeni cerkvi z deli Janeza Bernika, Andreja Jemca, Marka Ivana Rupnika, Janeza Suhadolca, Draga Tršarja lahko danes mdr. občudujemo Bernikov križev pot in štiri velike uokvirjene slike postaj iz življenja farnega zavetnika Janeza Krstnika.

Pred prenovo je župnika skrbelo, kako bodo novosti, zlasti Bernikov slikarski modernizem, sprejeli farani. Zato si je zamislil nekakšen preizkus njihove versko-umetniške dojemljivosti in sklenil dati župnijskemu oznanilu Trnovo posebno vsebino: z Bernikom sta, glede na pomene cerkvenih praznikov, spomladi 1998 izbrala deset njegovih podob, poimenovanih »dnevniške risbe«, ki jih je umetnik tista leta ustvarjal in označeval le z datumi. Od septembra 1998 do junija 1999 so se vsak mesec pojavljale v oznanilu. Spremljale so jih pretanjene pesmi Jožeta Snoja in značilno poetične razlage Milčka Komelja.
Deset trojčkov podob zdaj predstavljamo v umetniški knjižni izdaji. S svojim pomladnim navdihom nas vabi k razmisleku o presežnosti v to-in onstranskosti, tako kot umetniške podobe k temu vabijo redne in naključne obiskovalce prenovljene trnovske hiše Božje.

  • obseg: 52 strani
  • format: 16 x 30 cm
  • trda vezava