Novice

03/26/2018
pri Admin Admin
Janševo Noriško kraljestvo je knjižna uspešnica; po novem tudi v elektronski verziji
by CS-Cart - 03/26/2018

»Motiv za knjigo je v literarni in zgodovinski praznini o Noriškem kraljestvu,« je na predstavitvi knjige dejal avtor Janez Janša in dodal, da »marsikomu ni bilo v interesu, da bi se Slovenci ukvarjali s svojimi...

Janševo Noriško kraljestvo je knjižna uspešnica; po novem tudi v elektronski verziji

03/26/2018
pri Admin Admin

»Motiv za knjigo je v literarni in zgodovinski praznini o Noriškem kraljestvu,« je na predstavitvi knjige dejal avtor Janez Janša in dodal, da »marsikomu ni bilo v interesu, da bi se Slovenci ukvarjali s svojimi koreninami«. 

Pri založbi Nova obzorja je decembra lani izšel prvi zgodovinski roman predsednika SDS Janeza Janše z naslovom Noriško kraljestvo, Beli panter. Gre za prvega iz niza romanov o Noriškem kraljestvu. »Skozi prikaz otroštva in mladostnih let glavnega junaka ter njegove družine in prijateljev spremljamo dileme ustanoviteljev velike plemenske zveze in spremembe, ki jih nastanek kraljestva prinese prebivalstvu,« je uvodoma dejal povezovalec pogovora Metod Berlec.


Bilo je kraljestvo

Roman Noriško kraljestvo, Beli panter sledi znanim zgodovinskim dejstvom iz tega oddaljenega obdobja, kar po eni strani prinaša razmeroma trdno oporo napeti in romantični zgodbi. Konjske vprege, železni plugi in drugo železno orodje, železna, bakrena, bronasta in glinena posoda, zdravilna zelišča, ogrevanje na drva, pridelovanje oglja, splavarjenje, zidanje z apnom itd. so starejši generaciji bralcev najbrž znani ne samo iz knjig, ampak tudi iz njihove mladosti, če so jo preživeli na podeželju. Vse to pa so poznali tudi železnodobni prebivalci naših krajev. Velika večina Slovencev žal ne ve, da je na naših tleh nekoč obstajalo Noriško kraljestvo. »Niti germanskim niti panslovanskim teorijam ni bilo v interesu, da bi se Slovenci ukvarjali z raziskovanjem svojih staroselskih korenin,« je dejal avtor romana Janez Janša. Po njegovih besedah različni viri (imena rek, naselij, bajeslovni junaki, kmečko orodje, arheološke izkopanine …), v zadnjem času pa tudi genetske raziskave kažejo, da Slovenci nismo prišli naenkrat na to ozemlju izza Karpatov, ampak naše korenine segajo tudi v čas Noriškega kraljestva. Prav sodobne genetske raziskave nam povedo, s katerimi narodi v Evropi smo si Slovenci najbolj sorodni. Kot pravi Janša, so sorodnosti z Irci, Norvežani pa tudi z Belorusi, Ukrajinci, s Slovaki itd., manj je sorodnosti z drugimi južnoslovanskimi narodi.

To pa ni toliko pomembno, poudarja Janša, kajti narod ni stvar krvi oziroma je to le v manjši meri, ampak kulture, identitete, jezike, zavedanja …
 

Trinajst plemen

Janšev roman se dogaja na začetku Noriškega kraljestva. Tega je ustanovilo trinajst plemen, ki pripadajo ljudstvom Karnov, Norikov in Tavriskov. To niso bili samo Kelti, kot pravijo nekateri zgodovinarji, ampak tudi predkeltsko, venetsko prebivalstvo, trdi Janša. Norik, ki so ga Rimljani zasedli okrog leta 15 pred našim štetjem, je bil v antiki znan po svojem železu: ferrum noricum. Na ozemlju propadlega Norika je čez nekaj rodov nastala država Karantanija, ki je bila – kot pravi Janša – poskus obnove Noriškega kraljestva. Edina, ki je pred Janšo napisala zgodovinski roman o Noriškem kraljestvu, je bila pisateljica Mimi Malenšek, ki je izdala knjigo Noriška rapsodija. Ta se ukvarja s koncem te antične državne tvorbe, ki je ležala tudi na našem ozemlju ter so jo na koncu premagali in zasedli Rimljani.

Po Janševih besedah je odločitev, da napiše omenjeno knjigo, nastala leta 2009, ko se je udeležil simpozija o etnogenezi v Bovcu. Vire in dokumentacijo za roman je zbiral vse odtlej, roman pa je pisal v preteklih petih mesecih. Na predstavitvi knjige je poudaril, da to ni znanstveno delo, ampak poskus osvetlitve nekega časa, ki lahko pojasni sedanjost. Na vprašanje, kdaj bodo sledila naslednja dela, je avtor odgovoril, da je to odvisno od zanimanja za prvega.

Predstavitve knjige se je udeležila tudi zgodovinarka Andreja Valič Zver in roman označila za podatkovno bogato in s skoraj filigransko natančnostjo podano zanimivo pripoved o življenju na našem ozemlju pred več kot dvema tisočletjema. Po njenem mnenju se v romanu kaže avtorjevo »izredno poznavanje doslej odkritih in znanih materialnih ter pisnih zgodovinskih virov pa tudi novejših jezikoslovnih in genetskih analiz«. Zgodovinski roman iz tega obdobja je na Slovenskem redek. Po njenem mnenju roman pomembno zapolnjuje vrzel, hkrati pa kar »kliče po filmski ali televizijski upodobitvi«.

Janša je avtor več knjig, med drugim Premiki (1992), Okopi (1994), soavtor knjige 7 let pozneje (1995) in avtor zbornika z naslovom 8 let pozneje (1996) ter knjige 25 let pozneje (2013). Nedavno je izdal tudi knjigi Za kulturo življenja (2013) in Druga republika (2014). V preteklih dveh leti so izšli tudi dopolnjeni Premiki in dopolnjeni Okopi.

Knjigo lahko naročite na: 

http://www.vseknjige.si/norisko-kraljestvo-beli-panter-1.-del-e-knjiga.html

http://www.vseknjige.si/norisko-kraljestvo-beli-panter-1.-del.html

Komentarji

It requires better hacking skills to use this kind of codes.Sectors under scrutiny include overseas trade, investment and financial cooperation.Another thing you are going to find is that the majority of folks don’t even know what makes their cars run..He said the use of airconditioner contributes most to the power peak, [url=http://www.cheapwholesalenflnikejerseys.us.com/]Wholesale NFL Jerseys China[/url], with more power consumption expected from all segments particularly the business sector.[url=http://www.cheapwholesalenflnikejerseys.us.com/]Wholesale Jerseys China[/url]. One thing you’ll find is that mainly because people don’t know how cars work they do not understand that they can conserve their fuel. No matter, you're fond of playing forming games in your iPhone or Android, the hay day hack can get your interest with its astonishing features and awesome gameplay.China rounded off another dominant day of competition with four swimming golds including the womens 200m freestyle and butterfly.[url=http://www.cheapwholesalenflnikejerseys.us.com/]Wholesale Jerseys From China[/url].Syria's Foreign Ministry congratulated the Iraqi government on defeating the IS in Mosul, and hailed the recapture of Mosul as "a big victory," which will be a prelude to the collapse of the illusions of the backers of terrorists, no matter who armed, financed and harbored them.7 billion U.China, the traditional powerhouse in Asian gymnastics, has made a poor start in the mens division, slipping to third in the team competition and not even making the podium in the individual allround event.TOKYO, July 28 (Xinhua)Japan's Defense Minister Tomomi Inada submitted her resignation on Friday to take responsibility for a scandal involving the coverup of logs that recorded the activities of Japanese ground troops serving as U.Visit my sitehttp://www.cheapwholesalenflnikejerseys.us.com/
Latin ladyboys
http://asianshemales.replyme.pw/?private-elsa
xshemale free shemal movies shemalevideos.com transexuals video transexual
Мы развозим питьевую воду как частным, так и юридическим лицам. Наша транспортная служба осуществляет доставку питьевой воды на следующий день после заказа.

[url=http://xn----7sbfi1cac.xn--p1ai] вода-нн.рф - вода никола ключ в розлив[/url]
. Срочная доставка в день заказа доступна для владельцев клубных карт. Доставка воды происходит во все районы Нижнего Новгорода, в верхнюю и нижнюю части города:
Incredible update of captcha recognition software "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

Good luck!


XEvil.net

[url=https://fin32.com/ua/iafin.com]gloriafin деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/sh.com.ua]e-cash деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/oscredit.ua]soscredit деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/oneyboom.ua]moneyboom деньги в долг[/url]
[url=https://fin32.com/ua/cloan.ua]ccloan деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/inero.com.ua]dinero деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/cash.com.ua]e-cash деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/iafin.com]gloriafin деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/oscredit.ua]soscredit деньги в долг[/url]

[url=https://fin32.com/ua/loan.ua]ccloan деньги в долг[/url]
Sexual relationship is really a pleasurable give and take relationship with one?s partner. If anything fails within this give and take process, it is enough to derail their bond. But any thing could happen which is unpredictable. Moreover, able to keep a normal sexual relationship means keeping oneself physically healthy. So virtually any sexual disfunction needs to be given utmost care. One such health hazard is impotence problems commonly present in men. Unable to keep a proper and prolonged penile erection leads to erection dysfunction. This is infact a life threatening problem for maintaining a wholesome sexual relationship. So when there arises this type of problem it?s cognizant of treat it instead of sitting quiet.

The choice between the various available treatment options involve treatment having a proper medicine. Response to a verbal agent such as Levitra can be very effective with this context. Studies show that male impotence is primarily because of insufficient blood circulation towards the penis? veins and insufficient stimulation as well. Practising oral therapy of Levitra boosts the rate of blood circulation that gradually stimulates the penis producing a hard erection, adequate to have an intercourse.Levitra is certainly one such drug which is found to be very effective. Clinically it has been proved which it even works on patients who are suffering from various medical problems like high blood pressure levels, high cholesterol levels or diabetes. A lot of men, who took Levitra the first time, responded positively for gaining high rate of success. Besides, it has been also found which it can be also taken to medicines utilized to treat other medical conditions.

https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-en-ligne-belgique/
Shemale sex
http://asianshemales.replyme.pw/?page-amari
transexual chat freeshemale.cum free shemal movies freeshemal sex free shemal sex

стиральная машина автомат бош ремонт
Изготовлениесветодиодных табло валют, бегущих строк, табло для АЗС
Омняшка (омн омн омн) - [url=http://omn-omn-omn.ru/]торрент сайт[/url], посвященный уникальным раздачам (платному или тяжелому в поиске контенту), которые являются популярными в интернете. Выкачиваем файлы с rutor.org anti-tor.org и kinozal.

[url=http://omn-omn-omn.ru/persons.php?id=17862]марк осборн семья[/url]
Nova objava