Stalin in Hitler

25.00
40486
+

Pakt proti Evropi
Pričujoča Brüglova zbirka državnih in partijskih dokumentov je vpogled v skoraj neverjetno razsežnost podpore, ki je je bil Hitler deležen s strani sovjetske politike in vseh svetovnih komunističnih partij v začetnem obdobju priprav na vojno; je odgovor na sprenevedanje Sovjetske zveze. Objava teh dokumentov je pomemben prispevek k razumevanju razvoja nacionalnih politik povojne Evrope, slovenski prevod pa je prevajalec in poznavalec vojne in povojne zgodovine Franci Kindlhofer dopolnil z nekaterimi zapisi drugih avtorjev, ki dogajanje še dodatno osvetljujejo.

Ob izidu knjige Stalin in Hitler. Pakt proti Evropi (Europa­verlag, 1973) so bili ti dokumenti javnosti in zagotovo tudi analitikom večinoma neznani, 80 let po njihovem nastanku in štiri desetletja po prvi objavi pa še tudi danes omogočajo razsvetliti marsikatero nejasnost.
Že v uvodu J. W. Brügel nakaže, kako je komunistična pro­paganda poskušala opravičiti Stalinovo podporo Hitlerju. Mnogi dokumenti, ki ponazarjajo dvoumno komunistično politiko od avgusta 1939 do 22. junija 1941, so veljali za iz­gubljene. V tej knjigi je tudi prvič omenjen sporazum med nemškimi obrambnimi silami Wehrmacht in rusko Rdečo armado, ki se obvezuje uničiti dele poljske vojske.
S to knjigo je končno zapolnjena pomembna vrzel v vedenju o ključnih dogodkih in odgovornosti obeh totalitarizmov za začetek druge svetovne vojne. Knjiga, ki sloni na origi­nalnih dokumentih in njihovi analizi, razkriva zanimive podrobnosti sovjetsko-nemškega povezovanja. Med drugim pojasni, da so pobudo za tesnejše prijateljstvo dali Sovjeti in da so ti ves čas, predvsem Stalin, verjeli v trdno povezavo z nacisti. S paktom, posebej njegovim tajnim protokolom, so Sovjeti Nemcem zaščitili hrbet, ko so ti napadali svobodne evropske države. A isto, in to se ob vrednotenju vzrokov in poteka druge svetovne vojne pozablja, so počeli tudi Sov­jeti. Napadli so Poljsko, Finsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo. Z dvema gospodarskima sporazumoma, ki sta sledila omenjenemu paktu, pa so Sovjeti poleg vsega s surovinami in žitom še izdatno podpirali nemško invazijo v Evropi. Pakt proti Evropi je tako pravo ime za to zgodovinsko delo, ki mu želimo, da najde pot med čim več resnicoljubnih bralcev.
  • obseg: 320 strani
  • format: 14,8 x 21 cm
  • mehka vezava