Skip to content Skip to footer

2084: Konec sveta

22.90 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40748-2 Kategorija: Product ID: 28199

Opis

Poklon distopični klasiki Orwellovega romana 1984
Roman pripoveduje zgodbo o bližnji prihodnosti, v kateri so verski skrajneži ustanovili kalifat, ki prepoveduje avtonomno mišljenje. Leta 2084 se državljani v kraljestvu Abistan podredijo enemu bogu in svojo predanost dokazujejo tako, da devetkrat na dan pokleknejo v molitvi. Spominjanje preteklosti je prepovedano, vseprisotni nadzorni sistem pa oblasti takoj obvesti o vsakem odklonilnem dejanju, misli ali ideji.
Abistan navzven deluje kot blagoslovljeno kraljestvo, kjer so prebivalci neizmerno srečni, polni smisla in pobožnosti. Tisti, ki to niso – heretiki, so na mestnih trgih usmrčeni s kamenjanjem ali obglavljanjem. Osrednji lik Ati prične dvomiti o vsiljenih gotovostih, ki jih zapoveduje sistem. Tako pobliže spozna ljudi, ki mislijo drugače: v getih in jamah, skritih pred oblastmi, obstajajo poslednji živeči heretiki in svobodomiselci Abistana. Pod njihovim vplivom začne Ati dvomiti, začne razmišljati. Toda zdaj bo moral svoje misli braniti z lastnim življenjem…

Protestni vzklik proti totalitarizmu vseh vrst
Boualem Sansal tekom napete zgodbe, polne posmehljive nedolžnosti, komičnih in vprašujočih dilem, zasleduje orwellovo tradicijo, da bi razgalil ničevost in hinavščino verskega radikalizma, ki ogroža demokracijo. 2084 je knjiga na presečišču satire in znanstvene fantastike, krik svobode, roman idej in hkrati obtožba vase zaprtega fundamentalizma, ki ogroža naše demokracije in ideale, na katerih temeljijo.

»Pričujoče delo je čista izmišljotina; Bigayev svet, ki ga opisujem na
teh straneh, ne obstaja, in prav nobenega razloga ni, da bi obstajal v
prihodnosti – svet Vélikega brata, kakor si ga je zamislil mojster Orwell
in ga čudovito ubesedil v svoji knjigi 1984, v njegovem času ni obstajal,
tako kot Bigayev svet ne obstaja v našem, in zares ni prav nobenega
razloga, da bi obstajal v prihodnosti. Le mirno spite, dobri ljudje, vse je
popolnoma lažno, vse drugo pa je pod nadzorom.«

 
  • 256 strani
  • format: 14 x 21 cm
  • mehka vezava