Skip to content Skip to footer

Družinska pratika 2021 (Celjska Mohorjeva družba)

6.50

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40676 Kategorija: Product ID: 28049

Opis

Vedno priročni koristni nasveti – tudi brez internetne povezave
Družinska pratika je dobrodošla spremljevalka skozi vse leto. Poleg raznovrstnih podatkov za vsak dan posebej ponuja drobce lepega branja, ki pobožajo dušo, in zvrhan koš koristnih napotkov, ki opravila olajšajo, zdravje okrepijo in domače okolje polepšajo. Družinska pratika je tista drobna knjižica, ki vse leto ostaja nekje na vidnem mestu, in v njej prav vsak družinski član najde nekaj zase. Sedaj tudi s setvenim koledarjem!
Prvi del pratike prinaša koledarske podatke za leto 2021. Splošnim informacijam sledi preglednica znamenj ter seznam praznikov v Sloveniji in okoliških državah. V mesečnih koledarskih pregledih najdemo svetniške godove in praznike, lunine mene, napoved vremena in letos prvič tudi setveni koledar po setvenem priročniku Marije Thun. Na enem mestu so zbrani uporabni astronomski podatki, lunine mene, vidnost planetov, mrkov in tudi Herschlov vremenski ključ. Ob koncu tega dela najde bralec še t. i. stoletni ali večni koledar. Za vsak datum v preteklosti ali prihodnosti lahko brez težav ugotovimo, za kateri dan v tednu gre.
Družinska pratika 2021 prinaša tudi obsežni bralni del. Različni prispevki so razvrščeni v poglavja Korenine, Lepa beseda, Pomagajmo si, Nasveti, V sožitju z naravo, Otroški kotiček in Razvedrilo.
V rubriki Korenine se med drugim spominjamo genialnega skladatelja Ludwiga van Beethovna, šentjurske glasbene dinastije Ipavcev in velikega pesnika Alojza Gradnika. Pregledali smo, kako so temelje slovenskega jezika tlakovale različne slovnice, in se spomnili, da letos mineva 330 let, odkar 1. januar obeležujemo kot začetek koledarskega leta.
Različni avtorji nas v svojih leposlovnih prispevkih spominjajo na to, kako pomembni so hvaležnost, prijateljstvo, čudenje, zgledi velikih prednikov, prijaznost, dobra komunikacija in pogled v oči.
Družinska pratika 2021 osvešča o skotopičnem sindromu, ki mnogim otrokom in staršem greni življenje – pogosto zato, ker ne vedo, za kaj gre in kako preprosta je lahko rešitev.
Pratika vabi k raziskovanju perkmakulturnega načina vrtnarjenja ter nabiranju divje hrane, ki krepi imunski sistem. Spregovori o vzgoji psov, nas nauči izkozarca za vlaganje ustvariti nekaj zares lepega in nam zaupa, kako speči »brezgrešno« torto, ki je izvrstna tudi za zajtrk.
Utrinki iz narave nam prinašajo zgodbo o rogati slavi rogate vijolice oziroma o skoraj popolnem botaničnem zločinu; pobliže spoznamo še ptiče čebélarje, volkove in skrivnosti vipavskih voda.
Ne manjka pa tudi zanimivega branja za najmlajše, ugankarskih izzivov za naše sive celice in kakšna šala za nasmeh do ušes.

  • 224 strani
  • format: 10 x 14 cm
  • mehka vezava