Skip to content Skip to footer

Friderik in Veronika

19.50

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40348 Kategoriji: , Product ID: 27329

Opis

Ena najbolj znanih resničnih zgodovinskih pripovedi na Slovenskem o nesojeni goreči ljubezni med mladim celjskim grofom Friderikom in nežno lepotico nižjega stanu Veroniko Deseniško v zgodovinskem okviru knežjega mesta in ob nasprotovanju mogočnega grofa Hermana kot čudoviti spomenik naše preteklosti opominja, da prava ljubezen premaga vse ovire in seže onkraj vsega.
Najznameniteljša ljubezenska zgodba celjskega knežjega dvora, med grofom Friderikom in njegovo drugo ženo Veroniko Deseniško, se je v današnje dni ohranila kot prispodoba goreče in vsemu kljubujoče globoke ljubezni. Friderik II. Celjski se je rodil grofu Hermanu II. in grofici Ani Schaunberški kot najstarejši sin na celjskem dvoru. Njegov oče je vztrajno širil svojo oblast in svoja ozemlja ter tako utrjeval vpliv Celjskih grofov – tudi s tem, ko je za svojega prvorojenca uredil zelo pomembno poroko s frankopansko plemkinjo Elizabeto.
Zgodovinsko izpričanim dejstvom sledi tudi pripoved Juana Juvančiča, ki pa si s stripovskim izrazom jemlje potrebno svobodo, da nam v domišljiji približa znane like ter nam v kombinaciji besede in poteze domiselno naslika njihove značajske lastnosti. Tako doživimo Friderikove uspehe v bojevanju, začutimo njegovo razočaranje v nesrečnem zakonu z Elizabeto Frankopansko in smo priča njegovemu prvemu srečanju s služabnico Veroniko Deseniško, kjer iskra ljubezni preskoči na prvi pogled. Zgodovinsko izpričano smrt žene Elizabete v sumljivih okoliščinah avtor predstavi kot posledico bolezni, ki pa prinese svobodo zaljubljenemu paru. Doživimo tudi oblastniški bes Hermana II., ki ne sprejema sinove poroke z nižjo plemkinjo, kar prekine zakonsko idilo na gradu Fridrihštajn na Kočevskem: skupaj z Veroniko prestanemo oprostitev na prvem znanem zabeleženem čarovniškem procesu na Slovenskem, doživimo Friderikovo ujetništvo v grajskem stolpu in Veronikino smrt z utopitvijo …
Kakršen koli svojstven literarni izraz obujanja te ljubezenske zgodbe že najdejo avtorji – oblastniški interesi mogočnega Hermana, ki so se izjalovili s smrtjo njegovega poslednjega potomca Ulrika II., so se v zgodovinskem spominu umaknili veliki ljubezni med Friderikom in Veroniko, ki je kot ena najlepših, a hkrati tudi najbolj žalostnih ljubezenskih zgodb preživela do današnjih dni. Kljub tragičnemu koncu so to ljubezen v izročilu in vedno novih literarnih in glasbenih ter drugih umetniških upodobitvah opevali in obujali številni – sedaj tudi v stripu za mlade. Še danes kot čudoviti spomenik naše preteklosti opominja, da prava ljubezen seže onkraj časa.

  • obseg: 40 strani 
  • format: 21 x 29,7
  • trda vezava