Skip to content Skip to footer

Hrti na pikniku s prijatelji

15.00

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40454 Kategoriji: , Product ID: 27553

Opis

Zdaj vem, kako pomembni so prijatelji!
Hrta Kim in Ben že ves teden nestrpno pričakujeta druženje s prijatelji v naravi. A žal se v družbi pogosto najde kdo, ki želi izstopati in biti boljši od drugih … Z novo knjigo iz zbirke Prijazna družba tokrat doživljamo celo paleto čustev pri druženju s prijatelji; ob tem pa spoznamo različne pasme psov hrtov in njihove značajske poteze.
Psa Kim in Ben že ves teden nestrpno pričakujeta hrtji piknik – dan, ko se bosta na prostranem travniku srečala z drugimi pasjimi prijatelji, z njimi tekala, se igrala in crkljala. A prijateljsko druženje tako med pasjimi kot tudi med človeškimi mladostniki se nemalokrat sprevrže v željo po izstopanju in v tekmovanje. Pripoved skozi oči otrok mladim bralcem omogoča, da se z glavnimi junaki poistovetijo in se z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov naučijo izražati svoja čustva in sočutje do drugih. Kako se počutijo tekmovalci? Kako poraženci in kako zmagovalec? Je heroj nekdo, ki je (pre)drzen in izstopajoč, ali pa tisti, ki nesebično priskoči na pomoč vsakomur? Se znamo za svoje neprimerno obnašanje opravičiti?
Zgodba otroke in odrasle popelje v središče medvrstniških odnosov. Dinamiko odnosov spremljamo skozi druženje različnih pasem hrtov: velikih angleških hrtov, španske hrtice in perzijske hrtice. Te nastopajoče živali so odsluženi hrti tekači ali lovci, ki so bili po končani tekaški ali lovski karieri zavrženi in s pomočjo društev posvojeni v Slovenijo. Prav posvojitev jim je rešila življenje! Žal je pri nas tudi veliko drugih zavrženih in brezdomnih živali, ki potrebujejo pomoč in iščejo nove domove. Brez zavetišč za živali, društev za pomoč živalim in predanosti prostovoljcev bi bile izgubljene. Vendar pa prihod v zavetišče za živali, ki so v stiski, še ne pomeni dokončne rešitve. Šele posvojitev in nov dom jim omogočata srečno prihodnost z ljudmi, ki jih bodo imeli radi.
Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Ponuja vprašanja za pogovor, ki otroke pripravijo na branje ali poslušanje zgodbe in jih uvedejo v tematiko, po zaključku zgodbe pa so podane osnovne informacije o pasmah hrtov in možnostih njihove posvojitve, vprašanja za pogovor po branju ter navodila za dejavnosti.
V knjigah iz zbirke Prijazna družba so obravnavani družbeni pojavi, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbi (Jakob dobi sestrico), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj) in sedaj v knjigi Hrti na pikniku s prijatelji tudi dinamika medvrstniških odnosov. Otrokom pomagajo razumeti medsebojno drugačnost ljudi in jo tudi sprejemati. Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo. Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum, strah, sram itd.

  • 180 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava