Skip to content Skip to footer

Ilonika; Saga o cesarju Feliksu

19.00 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40626 Kategorija: Product ID: 27949

Opis

Domen Mezeg je mlad slovenski publicist, novinar in pisatelj, Ilonika pa je njegov prvenec, ki bo izhajal kot saga. Nedavno je izšel njen prvi del. Gre za stvaritev s področja fantazijske književnosti, ki je v slovenskem prostoru še vedno slabo zastopana.
Novo literarno delo z naslovom Ilonika in podnaslovom Saga o cesarju Feliksu lahko uvrstimo na področje fantazijske književnosti, ki je v slovenskem prostoru slabo razvit žanr. In čeravno gre za delo z domišljijsko tematiko, v sebi nosi tudi biblično sporočilo. Prav zato ni napak trditi, da gre za nadaljevanje tolkienovskega izročila, torej književnosti, ki je bila bralcem podarjena že v sredini 20. stoletja. Od Gospodarja prstanov in Hobita pa se novo delo morda razlikuje prav po večjem številu fantazijskih elementov.

V zadnjih letih pa je bralce prav posebej navdušila saga Georgea R. R. Martina – Igra prestolov. Od slednje se Ilonika razlikuje po manjšem številu dialogov pa tudi seksualnih elementov, je pa zato mnogo več domišljijskih. Filme posnete na podlagi te sage so si ogledali mnogi, le redko kdo pa si je privoščil razkošje svežih platnic, papirja in tiskarske barve. In prav bralci njegovih del vedo, s čim je »ameriški Tolkien«, najbolj pritegnil pozornost bralca. Zgodba ima fantazijski okvir. Obstajajo izmišljene vladavine, pojavljajo se zmaji, v ospredju pa je tudi viteška kultura. Bralec se seznani s spletkami, z dialogi in uživa v ljubezenskih pripetljajih ter spozna plemiške rodovnike in sorodstvene vezi junakov. Nepogrešljivi so tudi t. i. »pankrti«. Bralčevo pozornost pa najbolj ohranjajo prav spolni »vsadki«.

V Sagi je drugače. Bralec se poda v domišljijski svet, pravzaprav v “dežele”, kot se ta imenuje oziroma v največjo izmed njih – v Evkliptijo oziroma Evkliptsko cesarstvo. Zgodba se prične z umirajočim starim cesarjem, ki da prestolonasledniku Feliksu popolno svobodo: lahko nadaljuje dinastijo, lahko pa vladanje opusti in zaživi povsem drugače. To pa za Feliksa predstavlja zares težko odločitev. Bodo očetove besede zadostovale, da bi s seboj končal obdobje vladanja slovitih Kadorejev, pradavne vladarske rodbine? Glavnega junaka čaka vznemirljiva življenjska pustolovščina. V prvem delu sage se bralec seznani še zlasti s kraji, kjer se dvorjani zadržujejo, pa sosednjimi deželami in z nekaterimi »zgodovinskimi« osebnostmi. V prvem delu Ilonike je skrita tudi biblična zgodba o treh Kristusovih skušnjavah, ki jih na prav poseben način doživi tudi Feliks.

  • 253 strani
  • format: 13,5 x 22,5 cm
  • mehka vezava