Skip to content Skip to footer

Izbrani spisi Franca Ksaverja Meška

17.50 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40520 Kategorija: Product ID: 27709

Opis

Liki iz zgodb Franca Ksaverja Meška v spominu starejših bralcev še niso potonili v pozabo. V Izbranih spisih jih ponovno oživljamo tudi za mlajše bralce, sopotnik slovenske moderne pa nam slika tudi podobe iz življenja njemu tako ljubih pokrajin, Slovenskih goric in Koroške.
V letu 2019 mineva 145 let od rojstva Franca Ksaverja Meška (Gornji Kjučarovci, 28. 10. 1874 – Slovenj Gradec, 11. 1. 1964), 55 let od njegove smrti, 65 let od izida prve knjige njegovih Izbranih del (1954) in 25 let od zadnjega ponatisa njegovih leposlovnih del (Mladim srcem, Celjska Mohorjeva družba, 1994). V tem letu je produkcijska hiša Siposh posnela do­kumentarno-igrani film o tem priljubljenem slovenskem pisatelju, duhovniku, domoljubu in veliki osebnosti slovenske zgodovine. Osvetlitvi enega vidnejših sopotnikov slovenske moderne, šestdeset let zvestega sodelavca Mohorjeve družbe, se tudi pri naši založbi pridružujemo s ponatisom izbranih Meškovih spisov, ki »žive postave premnogih njegovih oseb in zbrane /…/ podobe iz življenja tako značilnih pokrajin, kakor so Slovenske gorice in Koroška, ki ju Meško pred­vsem opisuje«, po poltretjem desetletju tako spet oživljajo in prinašajo med bralce.
V dvainšestdesetih letih pisateljevega literarnega ustvarjanja je nastalo ogromno del, raztresenih po raznih časnikih, ča­sopisih, knjigah in zbirkah. V uredništvu profesorja Viktorja Smoleja (1910–1992) je pri Mohorjevi družbi v Celju v počastitev pisateljeve osemdesetletnice leta 1954 začelo izhajati Meškovo 
Izbrano delo v petih knjigah (do 1960). Na besedila Izbranih del se naslanjamo tudi v tej knjigi. Urednik Viktor Smolej jim je dodal obsežne in poglobljene komentarje ter opombe. S pisateljem Meškom je bil namreč v tesnem osebnem stiku in je z njim potrjeval redakcijo besedil, tako da so njegovi zapisi dragocen vir številnih informacij o življenju in delu pisatelja ter njegovega časa. Zato uredniške zapise Viktorja Smoleja v skrajšani ali povzeti obliki objavljamo tudi v tej izdaji in tako vez med Mohorjevo družbo in Francom Ksa­verjem Meškom ohranjamo živo tudi v 21. stoletju.
V tokratni izbor smo uvrstili naslednje Meškove spise: 
Moje življenjePoljančev CencekHrastZaradi mačkeNa Poljani (uvod), V koroških gorahSlovoOb tihih večerihDizmova matiIz raja mojih dni (III. poglavje), V ormoški čitalniciNaš literarni klubPri materi in Zapiski izza velikih dni; dodali pa smo še njegove pesmi iz zbirke Iz srca in sveta (Ob pismuNa znanih potihV tujiniIz trpljenjaPotSamotar in Večerno slovo).

  • obseg: 184 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava