Skip to content Skip to footer

Končno svobodna!

21.50

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40556 Kategorija: Product ID: 27781

Opis

Svetovni simbol boja proti verskemu fanatizmu
V Islamski republiki Pakistan je bila kristjanka Asia Bibi obsojena na smrt zato, ker je pila vodo iz istega vodnjaka kot muslimani. Devet let je preživela v zaporu, devet let je bila deležna poniževanja in mučenja zaradi domnevnega bogokletstva. 
»Datumov si navadno ne zapomnim, ampak nekaterih dni človek ne pozabi nikoli. Recimo tistega petka, 19. junija 2009. Pred sončnim zahodom je bilo, ko sem prvič prišla v zapor Šehupura, kjer sem potem preživela tri leta, dokler me niso premestili. Niso mi še sodili, vendar sem bila v očeh vseh že kriva. Tistega dne se spominjam, kot bi bilo včeraj, in ko zaprem oči, podoživim vsak trenutek …«
Knjiga manj kot leto dni po njeni izpustitvi prinaša ekskluzivno pričevanje te preproste žene in mame, ki je postala svetovni simbol boja proti verskemu fanatizmu.
»Mojo zgodbo poznate iz javnih občil. Moj križev pot poznate in morda ste se kdaj poskusili vživeti v moj položaj, da bi doumeli moje trpljenje. Vendar si mojega vsakdanjika niti predstavljati ne morete. Zato vam bom v tej knjigi povedala vse.«
Delo prinaša pretresljivo pričevanje Pakistanke Asie Bibi (1965), ki je zaradi domnevnega bogokletstva kar devet let preživela v strahu pred izvršitvijo dosojene ji smrtne kazni. Knjiga je več kot le pripoved o skrajni (verski) nestrpnosti, saj nazorno kaže, da več kot 70 let po objavi Splošne deklaracije človekovih pravic té večjemu delu svetovnega prebivalstva še vedno ostajajo nedostopne. Bralce posredno tudi opominja, da si je treba za vrednote, pravice in svoboščine, ki jih dojemamo kot samoumevne, nenehno  prizadevati. Delo, ki ga je povsem neizobražena avtorica napisala ob pomoči francoske novinarke, ki je bila vsa leta dejavno vključena v boj za njeno oprostitev, obsega dragocene tajne dokumente, pisma, pričevanja iz ozadja procesa proti Asii Bibi, procesa proti človečnosti. Prikaže pa tudi izjemne ljudi iz samega vrha pakistanske politike, ki so svoje neomajno zavzemanje za pravičnost plačali z življenjem.

  • 164 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava