Skip to content Skip to footer

Človek in ljube živali

29.50

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40489 Kategorija: Product ID: 27639

Opis

Ljudje in živali kot življenjska skupnost
Avtor na znanstven in hkrati razumljiv način bralca uvaja v kompleksno področje živalske etike. V njem želi povečati občutljivost za to, da bi bil vsak kot potrošnik soodgovoren za to, kako z rejnimi živalmi ravnajo, kako za njih skrbijo, kako jih negujejo, in končno, kako jih usmrtijo. Stališče, ki je zastopano in utemeljeno v tej knjigi, ni tisto, ki bi radikalno odklanjalo uporabo živali. Knjiga se zavzema za to, da se živali vzdržuje in neguje tako, da je to v skladu tako s posebnostmi njihove vrste kot tudi z njihovimi individualnimi potrebami in zmožnostmi na zaznavno-čustveni in kognitivni ravni.
Pričujoče delo 
Človek in ljube živali zapolnjuje vrzel na področju krščanske etike živali. V sodobni družbi se veliko govori o položaju živali in človekovem odnosu do njih, Ka­toliška cerkev pa je bila glede te teme predolgo zadržana in se ni odzvala na aktualne izzive. Lintner predstavlja temo s teološkega vidika, predvsem na podlagi svetopisemskega nauka o stvarjenju sveta in eshatološke dovršitve sveta. Poleg teološke perspektive povzame tudi sodobno filozof­sko in etično refleksijo človekovega odnosa do živali. Na prepričljiv način opiše odnos sodobne teološke misli do evolucijske teorije: med njima ne vidi nobene konfliktne napetosti, ampak ju predstavi kot dva različna zorna kota, ki skušata vsak s svojo metodo razložiti nastanek in razvoj življenja. Obravnava številne konkretne primere človekovega odnosa do živali, predvsem etično problematiko reje živali, poskusov na živalih, lova ter potrošnje živali in živalskih izdelkov. Ne izogiba pa se tudi mejnim vprašanjem, kot je, ali živali pridejo v nebesa.
Knjiga je napisana na poljuden način in je namenjena širokemu krogu bralcev. Sam slog pisanja pa ne znižuje strokovnosti in tehtnosti vsebine. Številne opombe z navedbo literature dokazujejo znanstveno relevantnost napisanega in bralcu omogočajo nadaljnjo poglobitev tematike.

  • obseg: 404 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava