Skip to content Skip to footer

Moje življenje v totalitarizmu 1941 – 1991

29.99

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 9027.1 Kategoriji: , Product ID: 25111

Opis

V knjigi avtor opisuje kako je doživljal totalitarizem, ki se je pri nas začel aprila 1941, ko so Slovenijo zasedli fašisti in nacisti, končal pa šele leta 1991, ko smo pri nas dokončno zavrgli komunistično ideologijo.
Že leto dni po okupaciji so Italijani odgnali večino gimnazijcev višjih razredov in drugih fantov v koncentracijsko taborišče Gonars. Avtorjev slikovit in obsežen opis razmer v taborišču je še zlasti zanimiv zato, ker je iz »prve roke«. Tam je zbolel za tuberkulozo in grižo, ki je pokosila veliko njegovih vrstnikov. Imel je srečo, da je preživel, vendar je potreboval kar 11 let, da si je opomogel.

Potem ko se je maja 1945 končala 2. svetovna vojna, je pri nas zavladal komunistični totalitarizem. Čeprav je prinesel brezplačni študij, zdravstveno oskrbo in še veliko drugih koristnih ukrepov, je pri nas zavladalo enoumje. V takih razmerah je avtor doštudiral za inženirja elektronike. Pozneje se je za tri leta zaposlil v ZDA, ko pa se je vrnil, ni mogle v celoti uveljaviti tam pridobljenega znanja. Na sploh je nespametna, na ideologiji temelječa gospodarska politika sčasoma pripeljala do razkroja in razpada Jugoslavije, s čimer se konča jedro pripovedi.

  • obseg: 407 strani
  • format: 18 x 24,5 cm
  • trda vezava