Skip to content Skip to footer

Nadvse kratko poročilo o razdejanju Indij

34.90

Dodatne informacije

AVTOR

Šifra: 40931 Kategorija: Product ID: 31070

Opis

Znamenito poročilo misijonarskega škofa o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci je bilo prvič objavljeno 1552 in je temeljni dokument o pravicah Indijancev in obsodba krivičnega nasilja, ki so ga bili deležni.
Bartolomé de las Casas (1494–1566), španski dominikanski redovnik, škof in teolog, zgodovinar, kronist in filozof, je bil ena najvplivnejših katoliških osebnosti iz obdobja osvajanja Amerik. Za zgodnji novi vek samosvoj, danes bi rekli vizionarski mislec, pronicljiv pisec in vpliven dostojanstvenik na kraljevem in papeškem dvoru, prvi posvečeni duhovnik v Novem svetu in prvi Evropejec, ki je teoretsko in praktično zagovarjal odpravo ekonomske, politične in kulturne neenakopravnosti ameriških staroselskih ljudstev. Zavzemal se je za miroljubno duhovno kolonizacijo Amerik.
Znamenito poročilo o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci je temeljni dokument krščanskega človečanstva in zagovor naravnih pravic ameriških ljudstev, religiozno poduhovljena in politično ostra obsodba španske osvajalske politike, manifest človekove neodtuljive pravice do življenja.

 

 

  • 248 strani
  • format: 15,5 x 21,5 cm
  • mehka vezava z zavihki