Skip to content Skip to footer

Špiclji Udbe

24.90

Dodatne informacije

AVTOR

Ni dobavljivo

Šifra: 40051 Kategorija: Product ID: 26857

Opis

Knjiga z naslovom Špiclji Udbe je nadaljevanje knjige Speča Udba, v kateri so bila objavljena imena aktivnih in rezervnih pripadnikov zloglasne Udbe (srbohrvaško Uprava državne bezbednosti, slovensko Uprava državne varnosti).

Roman Leljak: »Gre za osebe, ki so tajno sodelovale z Udbo. Ena glavnih metod Udbe je namreč bilo delo s sodelavci, ki so jih pridobivali na tri načine. Prvi način je bil pridobivanje na podlagi t. i. patriotskih razlogov, danes bi lahko rekli domoljubnih pobud. Teh je bilo največ. Potem so bili taki, ki so sodelovanje z Udbo podpisali iz materialnih razlogov – te so pridobili tako, da so jim plačevali sodelovanje. V tretjo kategorijo pa so spadali tisti, ki so bili na podlagi obremenilnega materiala na neki način prisiljeni v sodelovanje z Udbo. Obremenilni material je lahko bil različen: sodelavci so se lahko izognili kazenskim postopkom, sramotenju v javnosti, izgubi službe. V knjigi ne ločim sodelavcev Udbe oziroma se ne ukvarjam s tem, na kakšen način so koga pridobili. Seznami bodo urejeni po krajih in abecednem vrstnem redu.«

Seveda je ob tem treba sezname in dokumente zločinske tajne komunistične policije Udbe vedno obravnavati z zdravo mero kritične in strokovne distance. Seznami in dokumenti v knjigi so lahko dobrodošla podlaga za nadaljnje raziskovalno delo.

  • obseg: 320 strani
  • format: 14,8 x 21 cm
  • mehka vezava