Skip to content Skip to footer

Razlage evangelijev

28.00 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40771 Kategoriji: , Product ID: 28249

Opis

Izjemno odkritje razlag evangelijev najzgodnejšega oglejskega očeta
Po petnajstih stoletjih pozabe nam Fortunacijanovo delo, najdeno šele leta 2012, odkriva najzgodnejšega oglejskega očeta in prinaša verjetno najstarejši latinski komentar evangelijev.
Fortunacijanovo delo je izjemnega pomena za proučevanje začetkov latinske krščanske eksegeze, saj predstavlja verjetno najstarejši ohranjeni latinski komentar evangelijev, za katerega je doslej veljala kratka Hilarijeva Razlaga Matejevega evangelija, ki jo – poleg do sedaj nepoznanega Fortunacijanovega spisa in izgubljenega Viktorinovega dela – omenja tudi Hieronim.
Odkritje dela Razlage evangelijev odpira številne možnosti raziskovanja na različnih področjih. Slovenski prevod omogoča, da se bodo lahko tudi bralci v jeziku današnjih bližnjih sosedov Fortunacijanovega Ogleja srečali z bogato notranjostjo duhovnega sveta človeka, ki je živel in deloval v tako kritičnih in odločilnih časih ter v zgodovinsko-geografskem obzorju, ki je tako tesno povezano tudi z našim slovenskim prostorom.
»Nedavno odkritje celotnega rokopisa dela Razlage evangelijev oglejskega škofa Fortunacijana iz sredine 4. stoletja je dragocena pridobitev za ves svet, še posebno simbolno vrednost pa ima za Slovenijo, ki je zgodovinsko močno povezana z Oglejem. Fortunacijanova eksegetska terminologija in (bogata patristična) tipološko-figurativna metoda razlaganja odnosa med Staro in Novo zavezo se osredotočata na iskanje notranje skladnosti med ›figuro‹ Stare zaveze in izpolnitvijo v Novi zavezi. Monografija po zgledni znanstveni metodi izčrpno predstavi zgodovinske okoliščine škofovega delovanja in značilnosti njegove eksegeze.« Iz recenzije akad. prof. dr. Jožeta Krašovca, Slovenska akademija znanosti in umetnosti
»V monografiji, ki predstavlja redko ptico celo v evropskem in svetovnem merilu, je s svojimi besedili in obsežno študijo prvič predstavljen oglejski škof in teolog Fortunacijan, eden prvih eksegetov v vrstah latinsko pišočih kristjanov, nekak nadaljevalec dela petovionskega predhodnika Viktorina. Ustrezno in suvereno je podčrtana nujnost razlikovanja med teološkim in (cerkveno)političnim opredeljevanjem Fortunacijana in tudi drugih škofov. Zaradi svoje pionirske narave bo znanstvena monografija nedvomno koristna za teologe, klasične filologe, zgodovinarje in cerkvene zgodovinarje, končno pa naj besedilo najde bralce tudi med širšim občinstvom.« Iz recenzije doc. dr. Aleša Mavra, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru
 
  • 352 strani
  • format: 13 x 21 cm
  • mehka vezava