Skip to content Skip to footer

Slovenski razkol

58.00

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40518 Kategorija: Oznaka: Product ID: 27705

Opis

Slovenski razkol je prelomno zgodovinsko delo, znanstvena monografija, ki na poljuden in dokumentiran način v marsičem podira tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno. Knjiga dejansko spreminja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in odgovornosti za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes. Objavljenih je 217 ekskluzivnih faksimilov dokumentov in fotografij vseh vpletenih strani, med katerimi so številni videni prvič. Opremljena je tudi z daljšimi povzetki v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

Knjiga obsega 624 strani velikega formata v barvnem tisku. Objavljenih je 217 ekskluzivnih faksimil dokumentov in fotografij vseh vpletenih strani, med katerimi so številni videni prvič. Knjiga vsebuje tudi 15 zemljevidov in 35 posebej za knjigo izdelanih grafov, ki natančno, kot še nikoli doslej, prikažejo potek vojne, ki je v mnogočem presenetljiv. 
Slovenski razkol je prelomno zgodovinsko delo, znanstvena monografija, ki na poljuden in dokumentiran način v marsičem ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno. Knjiga dejansko spreminja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in odgovornosti za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes.  Monografija je sad
doktorskega študija in 20 letnih raziskovanj dr. Jožeta Možine med katerimi se je avtor dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo.

Avtor s pomočjo odkritih dokumentov in pričevanj bralcu ponuja odgovor na temeljno oz. najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine: Zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost.

Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oz. neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev, kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost predstavljajo vključena pričevanja oseb (tudi iz oddaje Pričevalci na Televiziji Slovenja), ki so doživljale vojne dogodke, in grafične ponazoritve žrtev vojne ter njihovih povzročiteljev, ki kar se da natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Pričujoče zgodovinsko delo je utemeljeno na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih in tabeli. Nekateri predstavljajo ključno podatkovno orodje za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini. Gre za najbolj celovite grafične ponazoritve poteka druge svetovne vojne pri nas z vidika žrtev.

Knjiga je namenjeno vsem, ki bi radi razumeli preteklost in prek nje sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu, ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

Slovenski razkol zato sodi na knjižno polico vsake slovenske družine, ki želi na temelju resnicoljubnosti graditi prihodnost v svojem okolju in v družbi kot celoti.
 


OCENE KNJIGE

Dr. Mitja Ferenc
Poznavanje, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje dogajanja v nadaljevanju vojne in ob njenem koncu. Zato je težje razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo.

Dr. Tamara Griesser Pečar
Slovenski razkol je izredno dragocen prispevek k boljšemu razumevanju zgodovine druge svetovne vojne na slovenskih tleh. V središču obravnave je eno najbolj občutljivih poglavij polpretekle zgodovine. /…/ Jože Možina se ne opira samo na številno domačo in tujo literaturo, temveč predvsem na arhivsko gradivo. Najbolj dragocen je arhiv Akademskega kluba Straža, ki vsebuje povsem neznane dokumente tako revolucionarne kot tudi so tudi pričevanja, ki jih avtor zbira že vrsto let doma in v tujini ter ki nazorno osvetljujejo in dopolnjujejo opisane dogodke.

Dr. Stane Granda
Dr. Jože Možina nam s Slovenskim razkolom prinaša markantno znanstveno delo, ki temelji na strokovni in jezikovni odličnosti. Z upoštevanjem dosedanjih obravnav in s pritegnitvijo novih, doslej nedostopnih virov je pomembno dopolnil in tudi spremenil dosedanje vedenje. Strokovno in znanstveno neoporečnost povečujejo objava izjemno zanimivih dokumentov in grafični prikazi poteka vojne z vidika žrtev, kar to delo posebej odlikuje in prilagaja potrebam sodobnega bralca. V ta namen se je avtor poglobil tudi v šokantno psihološko plat ostalin vojne, ki tlijo in bremenijo naše družine in narod v celoti. Zato je ta knjiga pomembna tudi za vse tiste, ki se želijo soočiti in razrešiti svoje družinske travme in bolje razumeti, kako preteklost vpliva na naš čas.

Ob izidu te knjige lahko zapišemo, da je premagan strah, da bodo krivci in dogodki največje tragedije v slovenski zgodovini padli v pozabo. Elementarna neideološka človeška naravnanost po sočustvovanju z žrtvami in prezir do zločinov in zločincev je trajno zagotovilo za končno zmago resnice. Tudi zaradi tega je Možinova knjiga že ob izidu sprejeta kot standardno delo slovenskega zgodovinopisja.

  • obseg: 624 strani
  • format: 23 x 27 cm
  • trda vezava
  • barven tisk