Skip to content Skip to footer

Srce za Evropo

34.90 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40287 Kategorija: Product ID: 27211

Opis

Zgodba zadnjega cesarja in cesarice Avstro-Ogrske je romantična in ganljiva pripoved o pogumu in veri, njen del pa so tudi usodni zgodovinski preobrati, vključno z razpadom starodavnega imperija.

Cesar Karel (1887 – 1922) je bil zadnji habsburški vladar avstro-ogrskega cesarstva, ki je razpadlo po prvi svetovni vojni leta 1918. Takrat se je začela negotova in mučna pot mladega cesarja v izgnanstvo, ki jo je dostojanstveno prenesel tudi zaradi zveste podpore ljubljene soproge Cite.


Življenje Karla in Cite je toliko zanimivejše, ker sta se s svojo preudarnostjo, nežnostjo, modrostjo in zgledom zakonske ljubezni usedla v spomin številnim prebivalcem Evrope. Leta 2004 je papež Janez Pavel II. razglasil cesarja Karla za blaženega – papež sam je bil škof v mestu Krakov, ki je bilo nekoč del habsburške vladavine, in njegovo krstno ime »Karol« (Karel) je dobil v spomin na pokojnega cesarja, pod katerim je njegov oče služil kot častnik v cesarski vojski. Pred leti se je začel tudi škofijski postopek za kanonizacijo cesarice Cite (1892 – 1989).

Zakonca Bogle, britanska publicista, o družini zadnjega avstrijskega cesarja pišeta v kontekstu pretresljive drame po letu 1914; dokazujeta pa tudi, kako so nacionalisti s svojimi spletkami uničili veliko cesarstvo in tako pripravili prostor uničujočim totalitarizmom. Avtorja sta skrbno raziskala zgodovinske dokumente, a knjigo hkrati oblikovala kot vznemirljiv roman.

  • obseg: 288 strani
  • format: 15,5 x 23,5 cm
  • mehka vezava