Skip to content Skip to footer

Stoli 5/Chairs 5

59.00 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40789 Kategorija: Product ID: 28285

Opis

Občutek, iluzija ali resničnost?
Zdi se, da v mojstru Suhadolcu živi več pomožnih oseb. Poleg osnovnega Janeza Suhadolca naj bi bilo v njem še nekaj drugih: eden zna vso statiko in matematiko, drugi ima vse mogoče ideje, mizar Suhadolc se jezi na arhitekta Suhadolca, se čudi sposobnostim slikarja Suhadolca in je hvaležen zabavnemu piscu Suhadolcu … Vse te obraze in talente mojstra Janeza Suhadolca spoznavamo tudi v peti dvojezični (slovensko-angleški) knjigi, večinoma skozi fotografijo mojstra Dragana Arriglerja pa tudi drugih. Knjigo je potrebno odpreti, da spoznamo, kako je Suhadolc povezan z britanskim princem Charlesom ter številnimi drugimi umetniki in mojstri različnih strok, ki so s svojim znanjem in izkušnjami prispevali k mnogim Suhadolčevim izdelkom.
Suhadolčev opus stolov se razteza od pručk iz odrezkov lesa (pri čemer gre za »zmago principa nad razumom«) do stolov v »moški« in »ženski« izvedbi (Rudi in Vesna, Melanija in Trump). Suhadolčev najpopularnejši in najbolj množičen stol je Lajt, katerega osnovna izvedba iz leta 1991 je doživela že vrsto inačic in sprememb. Resslov stol spominja na ladijski vijak izumitelja, po katerem je poimenovan. Tu so še »štokrle«, mize, bučinek, začimbnik in krušnik, pa medovaren kompostnik in trinožnik Plevnik. Očarljive so mojstrske pomične stopnice za knjižne police in različni spominski izdelki; pa načrt za tlak ter rešitev za kamniti položni vhod na grad Kromberk, spominska plošča z novo tipografijo Galicia, pokali in štafeta, stojalo za klobuke in pručka s predalom za pribor za nego čevljev, vse do lestencev s kamni. Suhadolc izkaže neverjetno prilagodljivost naročnikovi duši: stol za filatelista ima na primer nazobčan rob kot pri znamkah. Pogosto pa v elementih stolov prepoznamo inicialko naročnikovega imena.
Arhitekt in vandrovec je tudi vešč in priljubljen pisec. Tokrat nas razsvetli s široko rabo korenov, pomenskih odtenkov in prenesenih pomenov samostalnika »stol« in glagola »sedeti«. Predstavi nam Plečnikov načrt za Katedralo svobode in prida svoje rešitve za izvedljivost ideje. Spoznamo pa tudi Tatjanino zgodbo in njeno pletenje, domačo »hišo s koli« in prototip krste Nelson, pokukati nam dovoli tudi v gledališke ambicije Dramskega krožka 8. februar. Predstavi nam celo očarljiv leseni tlak za zimski vrt; stol iz naplavljenega lesa, ki hrani spomine; okvirje za slike; opremo novomeškega Kapitlja in drugih cerkva, križe in nosila za žare … Eden najbolj vznemirljivih in posebnih pa je gotovo stol Kalan, ki ga je virtuozni slikar Jurij Kalan poslikal z živimi prizori iz vsakdanjega življenja.
 
  • 192 strani
  • format: 30 x 21 cm
  • trda vezava