Skip to content Skip to footer

Sveti Janez Henrik Newman

8.50 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40580 Kategorija: Product ID: 27845

Opis

Srce govori srcu
V knjigi spremljamo življenjsko pot Janeza Henrika Newmana (1801–1890), spreobrnjenca iz Anglikanske cerkve v Katoliško, ki ga je papež Frančišek leta 2019 razglasil za svetnika. Njegova osupljiva pot je prepletena s splošnim dogajanjem na britanskem otočju, kjer je Newman desetletja poglabljal svojo vero in odnos z Bogom. Med ljudi se vedno znova vrača s svojimi teološkimi spisi ter molitvami, kjer lahko tudi sami občutimo njegovo navdihujoče kardinalsko geslo: Srce govori srcu.
Janeza Henrika Newmana, ki je bil leta 2019 razglašen za svetnika, na začetku spremljamo kot učenjaka v Oxfordu, kjer je s pomočjo sodelavcev združeval vero v Jezusa in izobraževanje, njegovi najpomembnejši vrednoti. Čeprav se nam v vlogi mladega učitelja predstavlja kot strog in natančen, nas njegove prigode v Angliji tudi nasmejijo, še večkrat pa nas presune njegov bojeviti duh, ki se je zavedal, da se bo za vero potrebno tudi pošteno boriti.
Newmanovo zaupanje v Anglikansko cerkev in splošno versko dogajanje na britanskem otočju se je zaradi različnih politično-verskih okoliščin postopoma krhalo, mogočni spomeniki in ostanki pradavnih angleških samostanov pa so mu dajali misliti, da zanj morda obstaja pravilnejša pot. Zatočišče je našel v Katoliški cerkvi in v molitvi k Mariji, ki se ji je poklonil tudi v čudovitih duhovnih spisih. Ti zaključujejo poglavja v knjigi in slednji dajejo pečat, ki  presega časovne okvire šmarničnega branja in nas s svojo toplo besedo nagovarjajo, da se h knjigi vedno znova vračamo. 

  • 112 strani
  • format: 15 x 21 cm
  • mehka vezava