Skip to content Skip to footer

Ujetnik svojega časa

18.50 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40526 Kategorija: Product ID: 27723

Opis

Usodna ujetost v vojnih in povojnih časih
To je zgodba neke gorenjske družine in njenega gospodarja Janeza Žiberta. Svetovni dogodki ga kot mladeniča iztrgajo iz idiličnega podeželja in ga pahnejo v morijo prve svetovne vojne, ki pomembno zaznamuje njegovo življenje. Knjiga pripoveduje tudi o njegovi kasnejši osebni ljubezenski drami in prekletstvu, ki ga spremlja. Mogoče se je zoperstaviti zunanjim silam, ni pa mogoče preseči lastne usode.
Skorajšnja druga svetovna vojna Janezu Žibertu ne prinese drugega kot skrbi in izgube. Ko pride pričakovana svoboda, pride z njo nepričakovano neprijazna oblast. V petdesetih letih je ta že tretja po vrsti. Revolucionarna preobrazba v boljšega človeka narekuje brezobzirno prisilo, ki se ji je težko prilagoditi. Tudi kmetje, ki so podpirali narodno- -osvobodilni boj, morajo v zadruge. Janez Žibert se tem pritiskom samozavestno zoperstavi, a v nenaklonjenih časih se njegova kmetija manjša in manjša.
Okvir osrednji življenjski zgodbi Janeza Žiberta daje bratova družina, ki živi prek ceste: razumevajoča in potrpežljiva svakinja Marica in nečakinja Monika. Prikrajšan za očetovstvo Janez Žibert v radovedni mali nečakinji najde nadomestnega otroka, deklica pa ob njem zavetje, ki ga pogreša pri očetu.
Navdih za to pisanje so spomini iz otroštva, ki se prepletajo z družinskimi pričevanji. Marsikaj se je v to pisanje dodatno prilepilo in marsikaj je izpuščeno, ker je zbledelo in se pomešalo. Osebe, ki nastopajo v tej knjigi, niso resnične osebe, večina opisanih dogodkov pa se je res zgodila, le da so literarno obdelani. Pripoved je narekovala notranja potreba spregovoriti o ljudeh, postavljenih v agresivni čas, ki se kot senca razteza v sedanjost.

  • obseg: 208 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava