Skip to content Skip to footer

Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA: Ciril Žebot – Peter, Prvi del

33.99 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40841 Kategorija: Product ID: 28393

Opis

V prvem delu knjige pisatelj najprej in predvsem razkriva, kako so potekale priprave na medvojni umor prof. Lamberta Ehrlicha in Cirila Žebota, kako je bil umor izveden in zakaj se je Žebot izognil usmrtitvi. Poleg tega tudi odkriva, kaj se je dogajalo po umoru in zakaj se je Kardelj odločil za to gnusno dejanje.
V nadaljevanju na anatomsko-dokumentarni način pisatelj razkriva kako, s kom in kdaj so VOS, OZNA in Udba zalezovali Cirila Žebota in njegovo družino. Zgodba o Žebotu in Udbi se v prvem delu knjige konča konec leta 1970.
V drugem delu, ki je še v pripravi, bodo opisana leta udbovskega zalezovanja Žebota, ki kronološko spadajo v svinčena leta socialitične Slovenije (1970–1980).
V tretjem in zadnjem delu knjige o Žebotu in Udbi pa bo opisano zadnje desetletje njegovega življenja, predvsem v tem okviru neprestani udbovski napori, da bi se dokopali do tipkopisa njegovega življenskega dela, to je knjige Spomini v vrtincu, v končni obliki imenovani Neminljiva Slovenija.
Kdo je bil Ciril Žebot? Najpomembnejši slovenski politični emigrant dr. Ciril Žebot je bil rojen 8. aprila 1914 v Mariboru in je doktoriral na ljubljanski Pravni fakulteti 1. maja 1937. Med vojno ga je skušala umoriti VOS, po vojni pa sta ga vneto zalezovala tako OZNA kot kasneje Udba, ki mu je tudi nadela tajno “zalezovalno” ime Peter. Leta 1943 je odšel iz Ljubljane v Rim in od tod leta 1947 v ZDA, kjer je januarja 1989 tudi preminil. Vseskozi je s številnimi članki, resolucijami, spomenicami, knjigami vplival na politične razmere v domovini. Čeprav je njegove “izdelke” bivši in propadli socialistični režim prepovedal in plenil, kjerkoli jih je našel, so njegove ideje o demokratični, samostojni in zedinjeni Sloveniji (matica plus zamejstvo) vseskozi pronicale v njemu tako ljubo domovino.

Prihaja serija knjig pisatelja Igorja Omerze, s skupnim naslovom Velikani slovenske osamosvojitve in Udba!
Ob jubileju naše države prihaja med bralce prva knjiga v seriji Velikani slovenske osamosvojitve in Udba, avtorja Igorja Omerze. Prva knjiga ima podnaslov Ciril Žebot – Peter. Tej knjigi o Udbi in Žebotu (trije deli) bodo sledile še knjige o naslednjih “udbovsko” zalezovanih osamosvojiteljih (navajamo po abecednem vrstnem redu): Igor Bavčar, France Bučar, Niko Grafenauer, Spomenka in Tine Hribar, Janez Janša, Franc Jeza, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel in Janez Toplišek.

  • 272 strani
  • format: 13,5 x 20 cm
  • mehka vezava