Skip to content Skip to footer

Vësmëštër

10.00 

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40240 Kategorija: Product ID: 27099

Opis

Knjiga Rajka Topolovca Vësmëštër je še ena izmed njegovih knjig, ki se jih izplača vzeti v roke; v njej namreč piše o svojem očetu izumitelju, človeku, ki se je v življenju lotil marsičesa in uspel.
Pa tudi druge domače izumitelje iz časa socializma, vësmëštrë iz Sv. Bolfenka na Kogu, predvsem pa svoje izumiteljske dosežke, ki so v marsičem presegali duha časa, v katerem je ustvarjal. Za svoje izume je prejel več priznaj in medalj, v prototipnih izvedbah pa jih razstavlja doma in po svetu. Za inovatrostvo je prejel tudi več nagrad. O nekaterih njegovih izumih je mogoče prebrati tudi v knjižnici. Sicer pa je Rajko Topolovec tudi zgodovinopisec in raziskovalec preteklosti, ki je avtor naslednjih knjig: svojega prvenca
Pot do kruha(1998), v kateri opisuje prvo tretjino svojega življenja in predstavi svojo družine,  Kraj prišlekov(2002), ki je zgodovina Strnišča oziroma zdaj Kidričevega, v njej pa predstavi drugo tretjino svojega življenja in dela v Kidričevem, ter življenje na Ptuju, Vse je za povedati: spisi in pisma (2009), kjer nam avtor predstavi svoj rojstni kraj Sv. Bolfenk pri Središču (Kog), svojo potovanje v SZ (1975) ter Ameriko (1981). V drugem delu knjige predstavi  cerkev in njeno obnovo, posojilnico, Društva kmečkih fantov in deklet, Kerenčiča, prisilno kolektivizacijo ter elektrifikacijo kraja. Topolovčev Ormoški Petriček (2012), ki je še posebej pretresljiva, saj opisuje dogajanje v ormoškem gradu med leti 1941 in 1945, v katerem so bivali in hirali otroci, odvzeti staršem iz koncentracijskega taborišča Strnišče/Kidričevo pri Ptuju. Gre za pripovedi sedmih otrok, preživelih taboriščnikov, ki so bili takrat stari med pet in dvanajst let. Delo je pomemben prispevek pri odkrivanju komunistične represije pri nas. Naslednja knjiga Podaljšano partizanstvo (2014) pa govori o tem kako povojna »svoboda« večini ni prinesla svobode in miru ter opisuje srečanje s križarji leta 1947 in srečanje z edinim še živečim križarjem. Naslov Podaljšano partizanstvo je Topolovec izbral zato, ker je večina križarjev izvirala iz partizanskih vrst in so se v »zlati svobodi« upirali stalinizmu oz. socializaciji naših vasi po ruskem vzoru.
 
  • obseg: 322 strani
  • format: 15 x 21 cm
  • mehka vezava