Skip to content Skip to footer

Von Galen – škof, ki se je uprl Hitlerju

32.00

Dodatne informacije

AVTOR

Na zalogi

Šifra: 40695 Kategorija: Product ID: 28089

Opis

Veličina človeka zasije v najtemnejši uri časa
Škof von Galen je bil ponosen Vestfalec, plemenit aristokrat in globoko vdan Božji služabnik. Ko se je nad Nemčijo zgrnil rjav oblak nacizma, je visoko dvignil glavo, okrog sebe zbral ljudstvo in s prižnice zagrmel kot »Münstrski lev«. Ko bi bilo najlažje skloniti glavo in se prepustiti toku dogodkov, se je Hitlerju in njegovim podpornikom zazrl v oči z odločnim »NE!« Biografija ni le prikaz izjemne življenjske zgodbe, ampak nas popelje v samo zakulisje morilskega režima in kolesja smrti, ki so ju zasnovali nacisti.
Clemens August von Galen je bil branilec veličine Nemčije, časti krščanstva in slave Evrope. Opis njegovega otroštva je ganljiv vpogled v miselnost aristokratske družine, za katero je privilegiranost v prvi vrsti odgovornost in življenje zgolj potovanje do edino pomembnega končnega cilja – nebeškega srečanja z Gospodom.
Kot preprost župnik si je Clemens August von Galen predvsem prizadeval biti blizu ljudem. Prihajal jim je nasproti v njihovih stiskah, s svojim denarjem gradil skupne stavbe, hranil uboge in se spraševal o smislu svojega poslanstva.
To se je v vsej polnosti udejanjilo med leti 1918 in 1945, ko je postal eden najbolj zagrizenih in pokončnih nasprotnikov Adolfa Hitlerja ter njegovih podpornikov. Galnova klena beseda je podžigala oporečništvo in krepila zdravo jedro naroda. V svojih pridigah je obsojal kult rase, brutalnost SS in evtanaziranje duševno bolnih. Ta besedila so obšla ves svet, Hitler pa je zaradi njih leta 1941 celo ukazal ustaviti program iztrebljanja umsko in telesno prizadetih.
Knjiga govori o času, za katerega verjamemo ali vsaj upamo, da se nikoli več ne bo ponovil. A že z vprašanjem evtanazije sodobna družba hodi po nevarnem robu. Vsaka od Galnovih pridig je zato živa in aktualna, kot bi jo namenil komurkoli izmed nas.
 
  • 448 strani
  • format: 13,5 x 21 cm
  • mehka vezava